A sad, nešto sasvim drugačije - Monty Pyton na Klasik TV-u

Klasik TV premijerno na kanalu, donosi britanske komičare Monty Python, poznate zbog britkog i pomjerenog humora čija je pojava ostavila velik trag na popularnoj kulturi.

Od 4.3. petkom, subotom i nedeljom u 22h na Klasik TV-u emitovaće se kultna humoristična serija „Leteći cirkus Montyja Pythona“.

Originalna i nadrealistična humoristična kolekcija skečeva komičarskog tima Monty Python kojeg čine Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin. Jedna od najgenijalnijih i najmaštovitijih humorističnih serija se prikazivala na BBC-ju od 1969. do 1974. Nisu se držali tradicionalnih pravila pisanja scenarija, nego su prisvojili inovativan, savjestan pristup (potpomognut Gilliamovim animacijama), pomjerajući granice prihvatljivog, kako u stilu, tako i u sadržaju.

45 epizoda prepune su iščašenih šala, apsurdnih situacija, ali i društvene kritike. Serija je često ismijavala idiosinkraziju britanskog života (pogotovo profesionalaca) i ponekad se doticala politike. Članovi skupine su visokoobrazovani, te su njihove šale bile naglašeno intelektualne, sa mnogim aluzijama na filozofe i likove iz književnosti, a grupi je uspjelo oblikovati takvu vrstu humora koju je bilo praktično nemoguće svrstati u određenu kategoriju, pa je za takav humor skovan pridjev „pajtonovski“.

Leteći cirkus uključuje neke kultne skečeve kao što su Mrtvi papagaj, Drvosječina pjesma, Ministarstvo smiješnog hoda, Španska inkvizicija i Prodavnica sira.

Osim serije, gledaoci će imati prilike da na Klasik TV-u pogledaju i dva odlična filma iste komičarske grupe. U subotu, 9.4. u 22h na programu je „Monty Python i Sveti gral“, komedija o vitezovima u potrazi za Svetim gralom koja je postala savremeno filmsko čudo o traganju za smislom života u haosu sedamdesetih.

Dan nakon, u nedelju 10.4. u 22h prikazuje se „Brianov život“, maštovita satira religije, parodija legende o Isusu Terrya Jonesa koja je stekla kultni status ne samo među pajtonovskim poštovaocima, nego i šire.

Za sve one koji još jednom žele da uživaju u skečevima Letećeg cirkusa ili da se ponovno nasmiju uz neki od navedenih filmova, reprize se emituju uvijek dan nakon, u 18h.